Oezbekistan, in het kort.

In januari 2015 ontmoette ik de drijvende kracht achter Journeys to the East. Ik was in de Dominicaanse Republiek en besloot aldaar om mee te gaan op hun volgende reis, ver van de Carribièn en Europa vandaan. Wat overtuigde me precies om dit te doen? Het idee van een combinatie van innerlijk en uiterlijk reizen trok, en trekt me nog steeds, enorm. En deze reis is eigenlijk een van die oorzaken geweest voor het uiteindelijke gevolg dat ik al m´n spullen wegdeed en op reis ging. Dus, alhoewel ik nog steeds niets heb geschreven over hoe het nu met me gaat, sta me nog even wat uitwijding toe.

Per vliegtuig en bus voerde het pad van deze pelgrimstocht door het hart van Centraal Azië. Oezbekistan om precies te zijn. Één van die vele stans. Meestal horen we alleen (met de nodige horror) van Afghanistan, maar het oude rijk van de Perzen, Alexander de Grote, Ghengis Khan en Timur kent ook: Turkmenistan, Kazachstan, Tadzjikistan en Kirgizië (wat in het Engels gelukkig Kirgistan is). Het ligt ergens hier en was ooit het middelpunt van de Zijderoute. Maar dit kruispunt van Zoroastrisme, Boeddhisme, Christendomisme, Islamisme en Russisch Alcoholisme heeft ook een rijke geschiedenis in de mystiek van zelfstudie-isme.

Het was een tocht die zich niet laat samenvatten, al is het alleen al omdat ik dan het beeld zou bevestigen dat hij ‘afgerond’ zou zijn. Ik voel nog elke week hoe mijn reis langs de steden, moskeeën en mensen mijn wereldbeeld en gevoelswereld verrijken. Ik wil heel graag nog eens een lang verhaal schrijven over de pelgrimstocht. Al is het alleen al om zelf de inzichten wat meer te verteren. Voor nu laat ik een aantal van mijn foto´s spreken.

Advertisements

One thought on “Oezbekistan, in het kort.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s